Isaki Lacuesta posa el punt i final a la 15a Fira Mediterrània

Isaki Lacuesta posa el  punt i final a la 15a Fira Mediterrània amb un espectacle multidisciplinar a la Plaça Major

Brams i la Banda de l’Escola Municipal de Berga actuaran al teatre Kursaal

El cineasta Isaki Lacuesta serà el responsable de clausurar la 15a Fira Mediterrània de Manresa amb un potent espectacle de cloenda que es durà a terme a la Plaça Major de la ciutat -20 hores-. Es tracta d’una proposta sorprenent que compagina elements teatrals i projeccions audiovisuals de gran format, rics en referències i una al·lusió directa a la Misteriosa Llum de Manresa. La banda sonora original de l’espectacle està signada per la compositora bagenca Laura Casaponsa.

Clausura la 15a Fira Mediterrània de Manresa

Clausura la 15a Fira Mediterrània de Manresa

Abans, a les 18 hores, el teatre Kursaal acollirà la proposta de Brams & Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga. Durant l’espectacle, Brams presenta amb nou vestit algunes de les seves cançons més emblemàtiques però també recupera una sèrie de peces pròpies que, per les seves característiques, tenen sempre difícil cabuda en els espectacles energètics que sol oferir. A Manresa han trobat un espai ideal en la tranquil·litat del teatreKursaal i el cos i ànima que els atorga una banda de quaranta-tres músics.

En l’àmbit de les arts escèniques destaca la Cia. Roberto G. Alonso que presenta Almazuela (sota els llençols), una proposta pensada per nadons d’entre 6 mesos i 2 anys. Amb dos intèrprets que dominen diferents tècniques de dansa, la proposta d’aquesta companyia pretén ser un cant colorista i vital, ple de màgia i imaginació, creat amb la intenció de despertar l’interès i la motivació dels nadons. També per infants -a partir de 4 anys-, es podrà veure demà a Manresa -Sala Carlins, 11 hores- un dels espectacles per nens més aclamats dels darrers temps. És Càpsules de la companyia Samfaina de Colors, que ofereix una banda sonora formada per dotze cançons, interpretades per mil i un instruments de veritat i de joguina, que complementen les atractives animacions -obra de l’artista Lyona-, que es projecten a una gran pantalla.

Rodafonio, dels catalanocolombians Factoria Circular - fira mediterràniaRodafonio, dels catalanocolombians Factoria Circular - fira mediterrània

De la Plana de l’Om al Kursaal, a partir de les 18.30 hores viatjarà Rodafonio, dels catalanocolombians Factoria Circular. Una roda de 4 metres que funciona amb tracció de dues bicicletes i que itinera pels espais urbans portant en el seu ventre metàl·lic tres músics que li donen vida. També itinerant, la proposta de l’associació balear Xeremiers de Sóller per demà són dues cercaviles amb recorregut del Kursaal a la Plaça Major -11 i 13 hores- que permetran escoltar pels carrers de Manresa les característiques i atàviques xeremies, acompanyades del so dels flabiols i els tamborins.

Per últim, la Firatambé ha programat a la Sala Caralins-18 hores- l’espectacle Tots aquests dois, ideat per Pep Tosar a partir de la vida i obra de Guillem d’Efak. Unes imatges de paisatge i entrevista en què han participat familiars i cares populars de la cançó, es projectaran en un tul situat davant d’una banda de jazz, amb un Pep Tosar que no només cantarà i recitarà poemes sinó que recuperarà fragments d’entrevistes i anècdotes viscudes per aquest personatge sorprenent, entusiasta i polièdric que fou Guillem d’Efak.

Fira Mediterrània 2012 - Manresa

Fira Mediterrània 2012 - Manresa

 La cultura d’arrel al FiraPasseig

Fins el diumenge 11/11/12 es poden visitar al Passeig Pere III els estands i parades del FiraPasseig, el centre neuràlgic de la Fira. Els visitants podran trobar un total de 70 parades relacionades amb l’arrel, la gastronomia o l’artesania mentre van d’un escenari de la fira a l’altre i es creuen amb els espectacles itinerants. Entre els estands es poden trobar la Federació d’Entitats Corals, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Festiari, la Federació Catalana dels Cors de Clavé, la Colla Vella dels Xiquets de Valls o la Federació dels Tres Tombs ….

Mediterrània  Cia. Gestacions

Més imatges de la fira

Incidències i canvis

Diumenge a la Seu -17 hores- i per tancar el Nostrum, el conjunt de concerts de preservació del patrimoni, actuarà el llaütista turc Yurdal Tokcan enlloc de Naseer Shamma, que va cancel·lar la seva actuació. També a les 17h al Sielu hi havia programada l’actuació de The Secret Festival Band, que no ha pogut assistir a la fira per incompatibilitats horàries dels vols d’alguns dels seus artistes.

La 15a Fira   Mediterrània atrau més d’un miler de professionals a Manresa

 Roda de premsa fira Mediterrània 2012

La factoria de l’arrel augmenta   lleugerament el percentatge de professionals internacionals acreditats   respecte al 2011

 

La    Mediterrània   promou els contactes entre professionals amb una nova fórmula, els speed   datings, que omplen el 100% de les places disponibles

L’activitat registrada a les xarxes   socials de la Fira   augmenta notablement respecte l’any passat

Manresa, 11 de novembre de 2012.- El context   econòmic actual no ha desanimant els professionals de les indústries   culturals assistents a la 15a edició dela Fira Mediterrània   de Manresa. Ho demostra el més d’un miler d’acreditats –1.118– d’entre els   quals un total de 115 –el 10,23%– són de procedència internacional, amb un   augment d’un punt percentual respecte el 2011. De la resta, 874 són catalans,   el 78,20% del total d’acreditats, i 129 procedeixen de la resta de l’Estat   espanyol, l’11,5%.

El mercat manresà continua la seva aposta   per les activitats adreçades als professionals, programant-ne un total de 70   sota la marca Mediterrània Professional Meeting. La bona rebuda   d’aquesta iniciativa es pot valorar, per exemple, amb els speed datings   –breus trobades entre professionals organitzades perla Fira per afavorir la   proximitat–, que durant aquests dies han exhaurit les places disponibles tot   generant 90 reunions de 15 minuts de durada cada una. El nombre d’acreditats   a les jornades professionals –enguany englobades sota la temàtica de “La   comunicació en els projectes culturals” – ha estat de 154. En el marc dela Fira ha nascut també una   taula estable de treball entre les principals associacions del sector de les   indústries culturals que aquest dissabte han compartit les seves inquietuds i   visions sobre el futur.

Totes aquestes activitats s’han   desenvolupat en la nova ubicació dela Llotja Professional,   situada aquest any al Museu dela    Tècnicade Manresa, que ha resultat un emplaçament òptim   per a generar contactes i negoci dins del sector. I és que d’un mostreig   voluntari i aleatori sobre els professionals acreditats ala Firaen l’edició de l’any   2011 per calibrar el nombre de contractes derivats durant un any, en resulten   1.405 contractes repartits entre la programació exhibida i la gestionada ala Llotja Professional.  L’estudi s’ha realitzat a partir dels 693 ens acreditats l’any   2011                 –exclosos els mitjans de comunicació que no tenen capacitat de contractació–   i els 1.405 contractes resultants no suposen una única sessió o funció sinó   que en resulta una mitjana de 2,2 sessions per contracte, per la qual cosa   se’n deriven 2.428 funcions. Unes xifres que auguren una bona perspectiva per   a les contractacions d’aquest 2012.

Espectadors

Pel que fa al públic, les taquilles dela Firahan expedit, fins   dissabte a la nit, un total de 13.372 entrades,   dels 95 passis d’espectacles de pagament, que representen un 66% de   l’aforament disponible. La xifra, un 17,5% inferior al còmput equivalent a   l’any anterior, segueix la tendència a la baixa registrada per ADETCA,   l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, i ASACC, l’Associació de   Sales de Concert de Catalunya, que han vist disminuir entre un 20 i un 30%   l’assistència d’espectadors des de la recent pujada de l’IVA. Fins dissabte a   la nit, s’havien exhaurit totalment 10 de les 95 sessions de pagament   programades. Si tenim en compte que el recompte que oferim no suma les   entrades que es puguin vendre diumenge, la minoritzacio a Manresa estarà per   sota de l’experimentada a la mitjana catalana.

Pel que fa a les incidències, hi ha hagut   cancel·lacions en tres espectacles que s’han produït per causes alienes a la   organització dela Fira.

 Xarxes socials

La Fira Mediterràniano és aliena a la   creixent activitat que viu el sector cultural a les xarxes socials. La web de  la Fira  –firamediterrania.cat- ha rebut durant el mes de novembre un total de 19.083   visites procedents de 72 països. Així mateix, canals com Facebook -2.420   admiradors- Twitter -905 seguidors- i Myspace -18.540 visites- han augmentat   notablement la seva activitat respecte l’any anterior. Durant els dies dela Fira, el hashtag   #Fmediterrania ha arribat a les 360.316 impressions i 34 persones han seguit   les Jornades Professionals, que s’emetien per primer cop via streaming.