Projecció de ‘Morir de dia’ de Laia Manresa

L’auditori de l’Espai Plana de l’Om acull avui dijous la projecció de ‘Morir de dia’ de Laia Manresa, dins del cicle ‘Itineràncies’ de la Mostra Internacional de Films de Dones.

morir-de-dia

El documental és una història des de la transició fins avui, vista des de l’experiència d’un col•lectiu de joves d’ una generació que, durant dels anys setanta als noranta, van protagonitzar una de les revoltes culturals més riques del nostre país però que han quedat en el silenci de la història per la seva relació de discrepància frontal al procés de la “transició” i la seva addicció a la heroïna

La sala Plana de l’Om acollirà dijous 20/11 la projecció de ‘Morir de dia’, de Laia Manresa, el segon documental del cicle gratuït de cinema documental ‘Afers familiars’, que els dimecres 13, 20 i 27 de novembre a les 8 del vespre es pot veure dins de la Mostra Internacional de Films de Dones que per segon any consecutiu passa per Manresa.

Laia Manresa va graduar-se com a periodista va especialitzar-se desprès, en l’escriptura de guions a la Universitat Autònoma de Barcelona. Com a guionista ve treballar amb Joaquim Jordà a les pel•lícules De nens y Más allá del espejo, entre d’ altres films. Ha dirigit també ‘A moros i cristians’ (2002) i ‘Un cafè a l’Hamsa’ (2005) com a documentals. En 2010 va codirigir amb Sergi Dies el documental ‘Morir de dia’, una història des de la transició fins avui, vista des de l’experiència d’ un col•lectiu de joves d’ una generació que, durant dels anys setanta als noranta, van protagonitzar una de les revoltes culturals més riques del nostre país però que han quedat en el silenci de la història per la seva relació de discrepància frontal al procés de la “transició” i la seva addicció a la heroïna. Els testimonis parlen del fet de sentir-se estafats per les promeses mai realitzades de canvi, i víctimes progressives d’ una exclusió social i cultural intransigent.

Les trajectòries de personatges destacats de la contracultura i la vida política com ara Pau Malvido, Mercè Pastor, Pepe Sales o Juanjo Voltes es cusen i es descusen per dibuixar una vida escollida, marcada per l’addicció.

El documental deixa testimoni d’una època i, en paraules d’Eulàlia Iglesias, “fa memòria allà on el debat públic al voltant de l’heroïna s’enllaça amb el record íntim dels desapareguts, trencant el maleït tabú, altres vegades practicat tant pels detractors com pels defensors de la droga, i que impedeix parlar en veu alta sobre ella i relacionar-la amb els noms i cognoms dels morts.”

Després del visionat del documental, hi haurà un col•loqui amb la directora, Laia Manresa.

El cicle està impulsat des de la Mostra Internacional de Films de Dones, i organitzat per la Fundació SGAE i la Diputació de Barcelona amb la col•laboració de l’Acadèmia del Cinema Català i les ciutats d’Igualada, Montcada i Reixach, Sant Cugat, Vic, Vilafranca i Manresa (Cineclub i Kursaal), que n’acullen la itinerància.

Morir de dia, Laia Manresa. 2010. 97′.
Guió: Laia Manresa, Sergi Dies