Rebuda de la Flama del Canigó a Manresa – Dissabte, 23 de juny de 2012

Rebuda de la Flama del Canigó a Manresa – Dissabte, 23 de juny de 2012

Us animem a rebre amb senyeres i estelades la Flama del Canigó, símbol de la unitat dels Països Catalans, que arribarà per tercer any consecutiu a la Plaça Major de Manresa, la nit de Sant Joan, en un acte coordinat per Òmnium Bages, amb la col·laboració d’Imagina’t i la participació de diverses entitats de cultura popular.

El dia 23 de juny, la Flama, que des del dia abans crema dalt el cim del Canigó, travessarà diferents comarques del nostre país i, a la tarda, serà lliurada als pobles de l’itinerari.

La Flama arribarà a les cinc de la tarda a la plaça de Sant Domènec de Manresa, camí d’Igualada, i serà custodiada fins a les vuit del vespre a la Plana de l’Om, on actuarà l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages, es farà una ballada de sardanes organitzada pel grup Nova Crida, amb la cobla La Principal de Terrassa.

Des d’allà, amb la incorporació dels Geganters de Manresa, començarà la cercavila fins a la Plaça Major, on a dos quarts de nou del vespre es farà la lectura del Missatge de la Flama del Canigó, que aquest any ha redactat l’antropòloga Josefina Roma.

L’acte es clourà amb l’actuació de la Coral per la Independència per donar pas a la revetlla organitzada com cada any per Imagina’t.

Les entitats i persones de Manresa i el Bages que vulguin encendre fogueres amb la Flama del Canigó podran recollir-la a l’estand d’Òmnium, instal·lat a Sant Domènec, de les cinc a les vuit del vespre. Per a més informació, es poden adreçar a la secretaria de la seu territorial, de dilluns a divendres,  de dos quarts de vuit  a dos quarts de nou del vespre, o bé a bages@omnium.cat. Si voleu tenir més informació sobre la Festa Nacional dels Països Catalans podeu anar a l’enllaç http://flamadelcanigo.omnium.cat/www/flamadelcanigo/ca/que-es/historia.html.

17:00 h Arribada de la Flama a Sant Domènec i trasllat a la Plana de l’Om

18:00 h Actuació de l’Esbart Manresà a la Plana de l’Om

18:30 h Ballada de sardanes amb la cobla La Principal de Terrassa (Nova Crida)

19:30 h Arribada dels Geganters de Manresa

20:15 h Cercavila fins a la Plaça Major, encesa del peveter lectura del manifest i actuació coral

Història de la flama del Canigó :

El Canigó, visible des de tota la Catalunya del nord i des de les planes empordaneses ha esdevingut per molts motius la muntanya símbol de les terres catalanes i durant molt de temps es cregué que era la muntanya més alta del nostre Pirineu. Als seus peus s’estén una munió de pobles que visqueren l’inici de la nostra reconquesta i foren el bressol de Catalunya.

En un d’aquests pobles, Arles de Tec, nasqué Francesc Pujade. Profundament català, excursionista i enamorat del Canigó -a on va arribar a pujar 130 vegades- i del poema de mossèn Cinto que porta aquest nom. Havia nascut un 23 de juny i emprà aquesta coincidència per revifar la tradició dels focs de Sant Joan empeltant-los amb la mítica màgia del Canigó i dotant-los d’un profund sentit de nacionalisme i d’unitat dels Països Catalans. Així, el 23 de juny de 1955, amb uns amics va pujar al cim portant uns feixos de llenya, ja que a dalt no hi ha vegetació, i encengueren una foguera que fou visible des de molts pobles. L’any sobre hi van tornar però aquesta vegada a tot arreu des d’on es podia veure el Canigó tenien preparades fogueres amb la consigna d’encendre-les tan bon punt veiessin cremar la dela Pica.

La Flamadel Canigó evolucionà: el 1963, es va encendre el foc ala Pica, baixaren la flama a la plana, i així encengueren amb ella el màxim de fogueres possible. A partir del 1964 ja es deixaria la flama al Castellet de Perpinyà on romandria encesa durant tot l’any i el dia 22 de juny la tornarien a pujar al cim per regenerar-la. A partir del 1966la Flamaentra al Principat i s’hi comença a distribuir.

Actualment, el dia 22 de juny al matí es recull la flama al Castellet i és pujada al cim a darreres hores de la tarda; al punt de mitjanit es procedeix a la cerimònia de regeneració i, a partir de llavors, tothom qui ho vol pot prendre la flama cap a les seves contrades. Amb la flama regenerada s’encendrà, la nit del dia 23, una foguera feta amb els feixets de llenya que, provinents de tot arreu dels Països Catalans, s’hi hauran pujat el diumenge abans. Amb la flama d’aquesta foguera s’encendrà un llantió al Castellet perquè cremi tot l’any fins al proper 22 de juny, que tornarà a començar el cicle.

//
//

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.