SI TENS DUBTES DE CARA AL 27S

SI TENS DUBTES DE CARA AL 27S

image001.png_1947905271

Si encara tens dubtes sobre quina papereta agafaràs el proper 27 de setembre, permet-me fer unes reflexions amb tot el meu respecte.

M’imagino que no has tingut temps assimilar tots els missatges, als cartells, a la bústia, a la televisió, a la ràdio.  T’has fixat que a Catalunya ha aparegut els últims anys el moviment social pacífic i democràtic més gran d’Europa de les últimes dècades? Has notat que les persones que defensem el sí oferim els nostres arguments amb respecte i amb un somriure, i amb actitud constructiva i propositiva, mentre que els que defensen el no, en moltes ocasions, davant la falta de solidesa dels seus raonaments, emeten insults i desqualificacions i amenaces com a resposta?

Vius en un país treballador, amb molt de talent i creativitat però ets dins un Estat espanyol que actua contra els interessos dels ciutadans i les empreses catalanes, com si fóssim estrangers. Ens trobem encaixonats en un Estat amb una oligarquia profundament centralista, que no ens deixa decidir sobre cap qüestió transcendent, fins i tot d’emergència social, que ens tracta sovint com a súbdits, que no ens respecta, només imposa, amb una profunda crisi social, política, moral, institucional i de model econòmic, que es basa en el favoritisme polític (empreses de l’IBEX-35) i una obra pública insaciable, un sistema energètic poc eficaç, abusiu, poc sostenible i excessivament dependent, un sistema judicial polititzat (el nivell d’independència del poder judicial a Espanya es troba per sota de Botswana i Aràbia Saudita, segons el Fòrum Econòmic Mundial), que ha perdut tota mena de prestigi i credibilitat a nivell internacional, el tercer país amb més frau fiscal d’Europa, que es concentra en les grans fortunes i les grans empreses, i amb un rei a qui no ha votat ningú.

L’Estat espanyol penalitza la cultura i inverteix poc en recerca, cosa que contribueix a un nivell d’atur que és un llast impresentable a l’Europa del segle XXI. Però això no és tot, els últims 4 anys el fons de reserva espanyol de les pensions ha caigut un 40,9% posant el sistema de pensions en clara alerta.

Volem prioritzar la justícia social i la regeneració democràtica. Volem un país que inverteixi en recerca i desenvolupament, que fomenti la cultura, més just i solidari, que assoleixi un estat del benestar de primer nivell i rebaixi el seu nivell de pobresa, que en aquests moments és alarmant.

Per fer això ens fan falta eines d’Estat. Sense això no podem fer les infraestructures, les escoles, els hospitals i les polítiques socials que aquest país es mereix, simplement perquè l’Estat espanyol ha demostrat no té cap interès pel teu futur. De cada euro recaptat a Catalunya, 43 cèntims es gasten fora. Et sembla bé? Ho trobes just que tinguem un dèficit fiscal equivalent a uns 2250 euros per català i any? Un Estat espanyol que exclou i no cohesiona no pot ser just socialment.

La ciutadania és el millor actiu per a fer realitat el somni de la llibertat. La gent ja no té por de perdre, sinó il·lusió de guanyar.

Decideix pensant també amb un futur millor per als teus fills o els teus néts. Parla’ls-en. Per a que tinguin moltes més oportunitats, no estiguin discriminats en el repartiment de beques i no es vegin obligats a buscar feina a l’estranger quan acaben els seus estudis.

Catalunya és un sol poble, però divers i plural. Parlem diferents idiomes i tenim orígens molt diversos i això ens enriqueix. Jo estimo els pobles d’Espanya, la seva cultura, els seus costums i tradicions i sense cap dubte hi seguirem mantenint i, fins i tot millorant, els nostres vincles.

Ara, una majoria dels catalans volem un gran canvi, ja ho hem provat del dret i del revés,  i l’única revolució possible és la independència. Continuar en la situació actual ens portaria un futur de decadència econòmica, social i cultural que, pel nostre potencial econòmic, social i humà, no ens mereixem. No apostar pel sí és donar força a l’Estat que ens va decididament a la contra. Som una generació privilegiada, tenim la gran oportunitat de construir una República Catalana decidint pel sí a la independència. La història ens jutjarà per com actuem ara.

Creu-me, és una qüestió de dignitat. Gràcies pel teu temps.

Josep Maria Pintó
Secretari ANC Manresa