No volem el retrat de Felip VI a l’Ajuntament de Manresa

Nota de premsa:

No volem el retrat de Felip VI a l’Ajuntament de Manresa L’Assemblea Nacional Catalana de Manresa i la Delegació d’Òmnium al Bages no volem que el retrat del nou rei d’Espanya sigui penjat a la Sala de Plens del nostre Ajuntament. D’aquesta manera volem manifestar el nostre rebuig a l’actitud que la monarquia espanyola ha tingut envers els catalans i catalanes durant els darrers tres-cents anys, i a la manera com aquesta institució ha estat imposada sense el pronunciament democràtic previ dels ciutadans.

La recent successió monàrquica a l’Estat Espanyol planteja l’interrogant de si és idoni o no que el retrat del nou rei sigui col•locat en un lloc rellevant de les dependències municipals. D’una banda aquestes darreres setmanes la legitimitat de la monarquia ha estat objecte d’ampli debat públic, tenint en compte que el model d’estat no va ser objecte de referèndum democràtic en l’època de la transició ni ho ha estat ara en el moment de la successió. La impossibilitat, doncs, d’escollir democràticament entre monarquia o república qüestiona avui del tot aquella legitimitat de la institució monàrquica.

D’altra banda, en el marc del procés de recuperació de la sobirania catalana que tindrà la seva màxima expressió en la consulta del 9 de novembre, és obligat de considerar també el paper repressor que la dinastia borbònica ha tingut al conjunt dels Països Catalans des de fa més de tres segles, amb episodis com els de la crema de Manresa de 1713 i d’altres poblacions del nostre entorn. El fet és que des de la seva instauració la monarquia dels Borbons no s’ha distingit precisament per defensar el poble català sinó per presidir un Estat que ha intentat sotmetre els sectors populars i esborrar les nostres característiques nacionals. Al costat de tot això, a través de les seves primeres intervencions públiques no sembla que el nou rei tingui la intenció de canviar els posicionaments dels seus antecessors.

Assemblea Nacional Catalana de Manresa i la Delegació d’Òmnium al Bages

25 de juny de 2014