Sessions del Premi Plácido- 27 Novembre – Cineclub Manresa

Cineclub Manresa programarà dues sessions amb els curtmetratges presentats a la convocatòria de 2020 i de 2021 del premi Plàcido, per premiar una iniciativa de producció cinematogràfica relacionada amb Manresa enmarcada dins la convocatòria dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura.

L’èxit de participació obtingut en les dues convocatòries i la bona qualitat dels treballs, han portat a l’entitat a organitzar dues sessions per mostrar les produccions presentades al Premi. La primera, el proper 27 de novembre i la segona el 21 de febrer de l’any vinent.

En la primera sessió es mostraran els treballs de la convocatòria del 2020 i es farà el dia 27 de novembre, a les 2/4 de 8 a l’Auditori de la Plana de l’Om. Comptarà amb els sis treballs que es van presentar: Reinas d’Enric Roca; La nena sola d’Aleix Prat; Sospirs d’Albert Palomar; Confinats d’Enric Roca; La mugre de Pau Bösch i Berta Galvany i La Seu de Manresa – set segles de vida de Fermí Bataller.

La segona sessió dedicada a la convocatòria del 2021 es farà el dia 21 de febrer a 2/4 de 7 de la tarda. En la que es podran veure els nou treballs presentats aquest any: Els últims passos de Ramon Vila Capdevila d’Oriol Segon Torra; Mi amiga de David Garcia; Veïns (des)coneguts d’Isaac Rodríguez; L’altre costat d’Isaac Rodríguez; Sophía d’Alex Duck; Ara d’Albert Palomar; 6 estrelles de David Villarreal; Essencials de Laia Olivé i La nit més gran de Moi Boixadera i Isabel Casanova.

PROGRAMA DE LA SESSIÓ 27 DE NOVEMBRE. CONVOCATÒRIA 2020

REINAS
Direcció: Enric Roca
Durada: 5 minuts
Mentre les reines són el focus de l’atenció mediàtica, les víctimes d’abús són silenciades. La ignorància encara és més gran en el cas de la gent gran. Segons dades de l’OMS, el 16% de la gent gran és víctima d’alguna forma d’abús físic, psicològic o econòmic.

LA NENA SOLA
Direcció: Aleix Prat
Durada: 3 minuts
Ella està avorrida, immersa en una monotonia asfixiant s’entreté amb les rutines diàries… Fins que fa volar la imaginació. El curtmetratge pretén homenatjar de manera metafòrica la sorprenent adaptació dels nens i nenes a una situació extraordinària, buscant sempre noves maneres de divertir-se amb els recursos que els envolten.

SOSPIRS
Direcció Albert Palomar
Durada: 13 Minuts
Cada any des de fa més de 50, l’escola de ballet manresana Olga Roig realitza una gala al teatre Kursaal. Aquest any però, una pandèmia ho feia impossible. Tot i així, la directora i coreògrafa Laura Bataller va estar setmanes trencant-se el cap cercant la manera de fer-ho possible.

CONFINATS
Direcció: Enric Roca
Durada: 26 minuts
La inesperada aparició d’una pandèmia el març de 2020 va interrompre el curs de les nostres vides, per obrir-nos alguns interrogants i deixar-nos vivències ben poc habituals. El confinament que va viure la població passarà a ser un episodi de referència de la nostra història recent. PREMI PLÀCIDO 2020.

LA MUGRE
Direcció: Pau Bösch i Berta Galvany
Durada: 19 minuts
Llums de colors, playlists d’Spotify i moltes llaunes de cervesa: així és la festa on l’Ada, la Rita i el Marc celebren una nit més la seva eterna joventut. Ballen, beuen i s’estimen, envoltats de la seva música i la seva gent. Comença a fer calor; tenen tot l’estiu i tota la vida per davant. Són el futur, la generació que uneix inclusió i narcisisme, determinació i incertesa. La generació que vol canviar el món mentre aquest es va ensorrant al seu voltant. La festa d’avui, però, és especial. Hauran de triar si aquesta nit serà la pitjor o la millor de les seves vides.

LA SEU DE MANRESA – SET SEGLES DE VIDA
Direcció: Fermí Bataller
Durada: 36 minuts
El documental vol donar a conèixer la història i les peripècies que ha viscut la Seu de Manresa durant els seus set segles de vida, fins esdevenir el que hi veiem avui. S’expliquen els processos de construcció/de-construcció amb l’ajuda d’animacions 3D, perquè esdevinguin entenedors.

BIOFILMOGRAFIA DELS AUTORS

ALBERT PALOMAR. És músic i productor. Darrera del Palomar músic, s’amaga un director cinematogràfic que busca la millor manera d’explicar històries. En la seva faceta darrere la càmera, Palomar ha realitzat una quarantena de videoclips per a artistes com Bye bye Pedro, Conrad Freeman o Run Roger, entre d’altres. Les seves creacions solen definir-se per una il·luminació natural i escenaris originals que no es modifiquen gaire en la postproducció. En els seus treballs, destaquen els paisatges del Pla de Bages com a escenari natural ric en diversitat d’indrets.

ALEIX PRAT. Té més de 20 anys d’experiència al sector audiovisual dirigint espots publicitaris per cinema, TV i mitjans en línia. A nivell artístic ha dirigit diverses obres que s’han publicat a festivals de Catalunya, com “Dancer v6.1” (2006). Tot i el llarg recorregut al sector audiovisual el primer curt de ficció com a director arriba el 2020 amb LA NENA SOLA, un curtmetratge del gènere fantàstic rodat durant el confinament per COVID19, aprofitant els recursos tècnics i humans disponibles al domicili i els coneixements adquirits. Creador també de la banda sonora original.

ENRIC ROCA. Sociòleg i cineasta independent. La seva filmografia s’estén des de diversos curtmetratges de caràcter experimental realitzats a finals dels anys setanta, fins a llargmetratges documentals sobre temàtiques socials de facturació recent. Els darrers treballs han estat: Sospita de fe (2018), sobre la persecució religiosa a principis de la Guerra Civil i, Belles fulles de tardor (2021), sobre l’amistat entre persones d’edat avançada. Amb Confinats ha guanyat el Premi Plàcido 2020.

FERMÍ BATALLER. Professionalment és dissenyador d’interiors. Als anys 70/80 havia fet alguna incursió amb alguns documentals en single-8, però les limitacions d’aquest format el van fer aparcar la seva afecció al cinema. Fa uns anys però, que les possibilitats que ofereixen les noves càmeres fotogràfiques a l’introduir el vídeo entre les seves funcions, el van motivar a reprendre la realització de treballs amb aquest mitjà.

PAU BÖSCH I BERTA GALVANY. La Mugre és el seu primer curtmetratge. El primer, s’ha interessat des de sempre per les arts visuals i plàstiques, un àmbit que ha pogut exprimir ocupant-se de la part visual de la direcció, així com també de la direcció d’art de La mugre, el seu primer curtmetratge. Ha realitzat estudis a Nova York, al Queens College. La segona, ha estat sempre vinculada al món del teatre i ha actuat en diferents companyies juvenils. D’aquí neix el seu interès per la direcció d’actors. Ha realitzat estudis a París, a la Université Sorbonne Nouvelle III.