Homenatge i reivindicació de l’escola de la República

Divendres 28, acte de record, homenatge i reivindicació de l’escola de la República

Aquest divendres 28/11, a les 7 de la tarda, a La Plana de l’Om, se celebrarà un acte sobre la rellevància de l’ensenyament durant la Segona República i de record i homenatge als seus mestres. Aleshores, l’educació a Catalunya i a l’estat espanyol vivia el millor moment de la seva història i el sistema de formació estava basat en l’escola activa i en les teories pedagògiques més avançades.

L’acte consistirà en la projecció d’un documental i en una taula rodona. El film, titulat “Veus d’escola”, va ser realitzat per l’alumnat de l’Institut Castellet i se centra en la figura del mestre Josep Vigatà. La taula rodona tractarà sobre el tema “Una mirada a l’escola de la República des de l’escola d’avui”. Hi intervindran Joaquim Aloy, Joan Badia, Joan Maria Serra i un representant de l’Escola Ítaca de Manresa.

Es parlarà de l’escola de la República, d’uns mètodes pedagògics que van ser modèlics i que encara avui dia són un referent, dels diferents moviments de renovació pedagògica i de les conseqüències de la guerra civil en l’àmbit educatiu. S’analitzarà també com algunes d’aquelles tècniques han passat a formar part de projectes educatius actuals.

Escola Renaixença de ManresaLluís Companys i Ventura Gassol al Grup Escolar Renaixença, el dia de la inauguració del centre (15/9/1934)

Associació Memòria i Història de Manresa