XUP RIERA VIVA

XUP RIERA VIVA:

S’INICIA UN PROJECTE DE PROMOCIÓ SOCIAL, AMBIENTAL I PARTICIPATIVA DE LA RIERA DEL XUP

El projecte “Xup, Riera Viva”, és promogut per Meandre i Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, i compta amb el finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Resum del projecte:

Xup Riera Viva és un extens programa d’actuacions de sensibilització i educació ambiental per a promoure l’ús sostenible i la conservació de la riera de Rajadell al seu pas pel barri del Xup, a Manresa. El conjunt de les actuacions han de garantir la recuperació i preservació dels valors ecològics i els usos ambientals, socials i productius de la riera de Rajadell.

El projecte busca fer visible, reforçar i promocionar la implicació dels agents socials de l’entorn de la Riera i també de Manresa, a través de la realització d’activitats participatives adreçades a tots els públics, i la creació de xarxes d’interacció entre entitats i organismes locals. Alhora, amb aquestes actuacions es pretén oferir eines, tècniques i aprenentatges als qui hi participin, per tal de capacitar-los i empoderar-los en la seva contribució a la preservació i ús sostenible de l’entorn socioambiental.

Les principals actuacions que es duran a terme des del març fins al setembre de 2015 són:

  • Itineraris participatius de diagnosi i portafoli d’accions veïnals.
  • Tallers pràctics i formació i sensibilització en educació ambiental.
  • Tallers pràctics en ecologia i qualitat de l’aigua.
  • Tallers pràctics en agroecologia d’horts periurbans.
  • Educació pràctica en la gestió forestal de boscos de ribera.
  • Creació i difusió de material i contingut divulgatiu.
  • Arranjament i condicionament col·lectiu d’indrets de la riera
  • Clausura, reconeixement dels participants i dels continguts educatius i de sensibilització treballats.

 

En aquests moments, el projecte ja s’està duent a terme: hi ha en marxa un taller d’horta agroecològica que implica hortelans amb terrenys o no del Xup, un taller de desbrossar, i aquest mes d’abril s’iniciaran els tallers d’educació en ecologia dels rius i qualitat de l’aigua, així com els itineraris participatius de diagnosi i altres futures sortides i intervencions a la riera.

La informació del projecte properament es difondrà a través de la web xuprieraviva.cat