Concert de Setmana Santa a la Basílica de Santa Maria de Montserrat

Diumenge de Rams, 29 de març, a les 21h, tindrà lloc el tradicional Concert de Setmana Santa a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, amb el suport de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA, que enguany protagonitza la Coral Sant Jordi, sota la direcció de Lluís Vila i Casañas, acompanyat a l’orgue per Philippe Mendes. El repertori del concert de música sacra inclou obres de Narcís Casanoves a Pau Casals. L’entrada serà lliure. També es podrà seguir en directe a través de Montserrat Ràdio (100,6FM / www.montserratradio.cat) i de Montserrat TV (www.montserratcomunicacio.cat).

D’altra banda, demà divendres 27, a les 12.30h, tindrà lloc a l’Espai d’art Pere Pruna del Museu de Montserrat la inauguració de l’exposició de l’olotí Lluís Hortalà que porta per títol “Les temptacions”.

En aquesta mostra, Lluís Hortalà realitza una operació artística, fruit i objecte de la creativitat, a partir de la troballa d’unes imatges postals que restitueix al seu lloc original. I ho fa des d’una experiència doble: el record d’haver escalat les muntanyes de Montserrat en concret, i el fet de dibuixar-les en un sol acte, com si fallar en el dibuix o abandonar-lo fos caure al buit. Hortalà habita el monestir amb la muntanya que coneix, introdueix les imatges de la natura exterior a l’interior expositiu de l’abadia, atorga una doble pell a l’experiència del continu espiritual de la natura.

A “Les temptacions” es fonen dos moments i dues estètiques concretes de la muntanya: la de les postals antigues de Montserrat del P. Benet Junqué, que Hortalà col·lecciona des de fa molts anys, i la de les fotos del seu dietari de les guies de muntanya dels anys 70 de J. M. Rodés i Ferran Labraña, posades en relació amb la seva dilatada experiència d’escalador montserratí, que en constituirà l’origen, el punt de partida.

Lluís Hortalà presenta també, per mitjà d’un vídeo, una poderosa reflexió sobre el nostre desig de natura. Fa desaparèixer la muntanya amb una animació que està lligada al dibuix, en un temps d’estranya datació, el temps de l’erosió natural, que reflecteix així amb les seves paraules: “Té a veure amb la visió i en com a través de les targetes postals personificàvem i resseguíem amb les mans les imatges de les roques, imaginàvem itineraris nous i dibuixàvem les postals a l’escala dels nostres cossos”.

A l’acte d’inauguració de l’exposició hi assistiran el P. Abat Josep M. Soler; el P. Josep de C. Laplana, director del MDM; i l’artista.