El producte de proximitat, una història d’amor

El producte de proximitat, una història d’amor

Productes de proximitatCada vegada més els productes locals i de proximitat estan presents en l’imaginari col·lectiu. I més en el cas de la comarca del Bages on la qualitat i la varietat de la producció és força elevada. Algú pot pensar que és una moda. En realitat, parlar d’aliments de proximitat el que fa és recuperar una forma de consumir que probablement no s’havia d’haver perdut. I gairebé tothom coincideix a dir que, en general, amb el producte de proximitat estem aportant salut, equilibri, sostenibilitat. Aquests són uns adjectius que gairebé són indissociables al producte de proximitat en molts dels articles que he llegit.

Avui, però, vull fer incidència en una de les qualitats que habitualment no s’expliquen obertament. Parlo d’Amor, així, en majúscula.

Cap productor ha d’amagar que darrera dels seus productes hi ha una forma de guanyar-se la vida. Però en realitat hi ha una cosa més important que això, darrera de cada producte hi ha una forma de vida, d’entendre la vida, més enllà del temps que ens ha tocat viure. Matoners, pagesos, formatgers, carnissers, flequers, vinaters, apicultors…. Tots els productors que he conegut tenen una característica comú: l’Amor absolut per la feina que fan. Un Amor que projecten a cada un dels productes que elaboren i que comercialitzen.

Quan m’han demanat –com és el cas- articles sobre el producte local sempre he pensat que els podria enfocar des de molts punts de vista. Podria parlar de tots els seus avantatges i de la seva qualitat i també podria fer-ho de la maleïda crisi econòmica que ens està fent agafar consciència de consumir el producte de casa, el producte d’aquí..

Però, insisteixo, els productes locals tenen una cosa molt més important que tot això, un valor afegit que no tenen alguns altres: estan fets amb molt d’Amor, el mateix que amara la taula cada cop que els serveixes.

I tot això fa que el producte de proximitat sigui insubstituïble. No ho dubteu ni un sol instant, us ho asseguro, darrera de cada un dels productes de proximitat existeix una autèntica història. Una història d’Amor.

Carles Jódar

Coordinador de la secció Bages de La Vanguardia digital

>> Alimentació a www.guiamanresa.com