MARXES DE TORXES PER LA INDEPENDÈNCIA AL BAGES

5a Marxa de Torxes per  la IndependènciaMés de 3500 persones han participat en l’edició del 2013

Nou partits i entitats donen suport al manifest unitari de les Marxes de Torxes per la Independència al Bages

 El microbiòleg Pere-Joan Cardona llegirà el manifest a la cinquena Marxa de Torxes de Manresa i l’actriu Montserrat Carulla farà el parlament final  

En la convocatòria d’enguany, s’ha redactat un manifest específic per a les marxes de torxes que s’organitzen a la comarca, que ha rebut el suport de nou partits i entitats: Assemblea Nacional Catalana, Candidatura d’Unitat Popular, Convergència Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Fundació Independència i Progrés, Òmnium Cultural del Bages, Reagrupament, Solidaritat Catalana per la Independència i Unió Democràtica de Catalunya.

MANIFEST DE LES MARXES DE TORXES PER LA INDEPENDÈNCIA AL BAGES

El camí cap a la plena sobirania que ha emprès Catalunya s’ha accelerat en els darrers anys i fins i tot en els darrers mesos. Ens falta només un any per commemorar els tres segles d’aquella tarda de l’11 de setembre de 1714 en què Barcelona va caure a mans de les tropes castellanes i franceses de Felip Vè. Cada any hem anat commemorant aquella data fonamental de la nostra història no pas pensant que va ser una derrota, sinó posant de relleu els esforços que des d’aquell dia s’han estat fent de cara a la recuperació de les llibertats que en aquell mal moment se’ns van arrabassar. Moltes generacions de catalans i catalanes hi han treballat des d’aleshores i el fruit d’aquest treball ha estat que la nació catalana ha resistit fins ara tots els embats, que la nostra llengua i la nostra cultura han sobreviscut a tots els intents d’eliminar-les i que aquests dies, gairebé tres segles després d’aquell 1714, milions de ciutadans reivindicaran ben alt per tot el país el desig de llibertat que en tres-cents anys ningú no ha estat capaç d’esborrar.

Per això podem dir sense por d’equivocar-nos que avui  Catalunya és un país en marxa, malgrat les dificultats, malgrat la crisi, malgrat els problemes que puguin sorgir. I que justament ara és l’hora. Ara és l’hora d’avançar cap a la independència amb el pas més segur que mai. Ara és l’hora de demostrar que tot el poble de Catalunya, hagi nascut aquí o no, parli català o no, ja ha pres consciència de les seves possibilitats. Que només construint un nou Estat podrem avançar al costat de les altres nacions lliures del món. Que només podrem assegurar l’estat del benestar si podem disposar dels recursos econòmics que generem. Ara és l’hora de dir ben clar que per superar tots els esculls, per eliminar les retallades, per mantenir i millorar els serveis públics, per garantir un  bon sistema sanitari i educatiu i per salvaguardar la nostra cultura ens cal disposar d’un estat propi. Avui, després de tres segles d’haver-lo perdut, som més a prop que mai de recuperar-lo.

Per això ara també es el moment de la unitat, de treballar plegats, d’aguantar conjuntament els temporals. És l’hora de sortir al carrer, de participar en tot allò que s’organitza arreu del país aquest 11 de Setembre. D’enllaçar Catalunya de punta a punta en la gran cadena humana de demà. Hora de recollir les grans o petites aportacions de cadascú. Hora de donar suport als altres Països Catalans, que també han començat el seu camí cap a la sobirania. Tothom és necessari: partits, sindicats, organitzacions, entitats i grups de tota mena, gent que ve del nord i que ve del sud i que estimen el seu nou país. Tothom està cridat a la tasca engrescadora d’impulsar la independència i construir un nou Estat, millor i més just que el que fa tres segles que ens domina. Definitivament ara és l’hora de ser valents perquè ja estem convençuts que tot és possible i que tot depèn de nosaltres mateixos. Escampem arreu el missatge i cridem tots plegats, Visca Catalunya!

Marxes a 14 poblacions de la comarca

En la vigília de la cadena humana de l’Onze de Setembre, les marxes de torxes per la independència arribaran a catorze poblacions del Bages.

Concretament aquest any se n’organitzen a Artés, Avinyó, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages, l’Estany, Manresa, Monistrol de Montserrat, Navàs, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Vicenç de Castellet  i Santa Maria d’Oló.

Artés: sortida davant de l’ajuntament a les 21 h
Avinyó: sortida plaça Major a les 20.30 h
Castellbell i el Vilar: sortida plaça Valentí Puig a les 20.45 h
Castellnou de Bages: sortida de l’estelada de la pujada de Castellnou a les 20.30 h
L’Estany: dissabte, dia 7, pujada al Puig de la Caritat i baixada de torxes a les 19 h
Manresa : sortida de la plaça de Crits Rei a les 21h

Monistrol de Montserrat: sortida plaça dels Països Catalans a les 20.30 h
Navàs: sortida plaça de l’ajuntament a les 20.45 h
Sallent: dilluns, dia 9, a la plaça de Catalunya, després del castell de focs
Sant Fruitós de Bages: sortida plaça de l’Església a les 22 h
Sant Joan de Vilatorrada: sortida Mas Llobet a les 20.30 h
Santpedor: sortida plaça de Catalunya a les 21h
Sant Vicenç de Castellet: sortida plaça de l’Ajuntament per pujar al Castellet, a les 21 h
Santa Maria d’Oló: sortida plaça de Sant Antoni M. Claret a les 22 h

Des d’Òmnium Bages es distribuiran un total de 3.000 torxes (1.500 a la comarca i 1.500 a Manresa).

Manresa

A Manresa, la cinquena Marxa de Torxes per la Independència és organitzada per la Comissió 11 de Setembre, impulsada per l’ANC, la Fundació Independència i Progrés,  i Òmnium Bages.

Enguany rep el suport de l’Ajuntament de Manresa, el Cercle Català de Negocis i dels partits polítics: CDC, CUP, ERC, Reagrupament, Solidaritat i UDC.

La Marxa comptarà amb la participació de grups escoltes, colles sardanistes, la colla castellera Tirallongues, Alternativa Cultural, grallers, acordionistes i els Tabalers de Manresa.

La concentració es farà a la plaça de Crist Rei, a dos quarts de nou del vespre, per iniciar el recorregut pel passeig de Pere III, plaça de Sant Domènec, carrer del Born, Plana de l’Om, Sant Miquel i la Plaça Major on es farà la lectura del manifest, a càrrec del microbiòleg manresà Pere-Joan Cardona, que el lliurarà a l’alcalde de Manresa, seguida del parlament, que enguany anirà a càrrec de l’actriu Montserrat Carulla. L’acte es clourà amb la ballada d’una sardana i el Cant dels Segadors.

Les torxes es poden recollir dilluns a la seu d’Òmnium o bé el mateix dia 10, a Crist Rei, a partir de les sis de la tarda, al preu de 3 euros.