Nota premsa de Meandre. 10-1-2015

Nota premsa de Meandre.  10-1-2015

meandre

 

 

 

meandre_2

 Meandre opta a part del pressupost participatiu de l’Ajuntament de Manresa amb un projecte de via verda entre el Congost i la Torre Lluvià

Atès que l’Ajuntament de Manresa ha posat en marxa el pressupost participatiu pel qual  convida a entitats que formen part dels consells sectorials o de districte a participar-hi,  Meandre ha presentat un projecte de connectivitat entre la trama urbana i un dels espais més representatius de l’Anella verda.

Si en el Consell de Ciutat del dia 20 de gener el projecte presentat per l’entitat és un dels 4 escollits per votació a ma alçada,  es podrà disposar de un pressupost de 25.000 euros per a la execució de una de les principals peticions que fa l’entitat des del 2007.

 Situació actual, argumentari  i projecte presentat:

Hi ha una  amplia evidència científica que l’activitat física millora la salut global dels ciutadans. La connectivitat agradable i segura entre la trama urbana i el seu entorn natural convida a fer salut.

Actualment, l’accés més emprat per a vianants, corredors, atletes i bicicletes des del Parc del Cardener i Estadi del Congost fins als itineraris de Collbaix i  la recentment restaurada Torre Lluvià , és el camí Vell de Rajadell. Aquest camí en principi de caràcter rural, serveix des de fa anys  de connector entre l’eix transversal i el Polígon industrial del Pont Nou, per la qual cosa, el caminant ha de compartir l’asfalt i l’estretor amb camions i turismes pel fet que el camí no disposa ni d’una vorera adequada ni de camins alternatius mínimament dignes.

Actualment el camí Vell de Rajadell està pendent d’un projecte d’arranjament del ferm pendent de licitar per part de la Diputació.

El projecte de Meandre proposa millorar la connectivitat per al vianant entre la ciutat i un dels  espais naturals més  freqüentats de la ciutat. Si el projecte és escollit, la ciutadania podrà  caminar, corre o pedalar  amb seguretat des del Parc del Cardener- Estadi del Congost fins l’inici dels  itineraris de Collbaix,  de Natura i Modernisme de la Riera de Rajadell i la  Torre Lluvià, futur centre de interpretació dels valors agrícoles i mediambientals del Pla de Bages.

El fet que actualment les obres d’arranjament de l’asfalt del camí Vell de Rajadell estiguin a punt de licitar-se i que en el projecte no es contempli la creació d’un camí adequat per a vianants, fa que si el projecte de Meandre és l’escollit, els 25.000 euros del pressupost participatiu serveixin per implementar l’execució de la obra amb una via verda.

Projecció

Els camins o vies verdes que es proposen son traçats de un impacte mínim tot seguint  els recorreguts espontanis utilitzats actualment pels usuaris. Per tant, es pretén consolidar passos i crear recorreguts segurs.

Tenint sempre present que el paisatge agrícola i forestal és fràgil, en cap cas s’ha buscat  fraccionar el conjunt, i és per això, que s’han buscat solucions que no envaeixin les visuals ni creïn cap impacte concret. Es busca la integració no només amb la intenció sinó també amb els materials proposats. Així, pels camins ara consolidats es proposa un tracte basat  en la compactació del mateix terreny, sense asfalt ni formigó.

Simultàniament, es proposen senyalitzacions al llarg del camí que texturitzin el terra, marcant el sentit del recorregut de manera puntual, mai en format aeri, i que simularan els murs de pedra seca tant característics de l’entorn.

Així mateix, també es proposen zones d’estar al llarg dels camins des d’on gaudir del paisatge al mateix temps que es descansa de la caminada. També

es proposa la recuperació d’espais abandonats que puguin oferir nous usos, com el cas d’un observatori, o l’eliminació de trams extremadament perillosos i de nul·la visibilitat pels quals es proposa una alternativa ben possible.

Adjuntem PDF del projecte signat per Silvia Royo paisatgista i  Krishna Sivillà ambientòleg.

via verda

Ignasi Cebrian.

President de Meandre.

> web Meandre