Enramades a Sallent

Les Enramades de Sallent condueixen el visitant a un viatge oníric

Enremades a SallentLa festa ha estat declarada d’Interès Turístic i Festa Tradicional d’Interès Nacional | La tradició de enramar els carrers es transmet de generació en generació des de fa 600 anys

El Corpus a la localitat de Sallent és una festa especial i singular. Els veïns engalanen els seus carrers amb diferents motius. Es tracta de la tradicional festa de les Enramades. Endinsar-se en els carrers del nucli històric de Sallent durant aquests dies és fer un viatge oníric on qualsevol material acaba convertint l’espai públic en un autèntic museu, en una obra d’art efímera que ha tingut ocupats, durant molts mesos, als veïns de cadascun dels carrers i que durant la festa de les Enramades els permet expressar amb orgull que ells són veïns de Sallent.

Enremades a SallentLes enramades són una festa declarada d’Interès Turístic i Festa Tradicional d’Interès Nacional. Un passeig pels seus carrers durant aquest cap de setmana explica i justifica el per què d’aquestes distincions. En el seu discurs inicial de la festa l’alcalde de Sallent, David Saldoni, explica que “Sallent és un poble que vol projectar a l’exterior, que vol que la gent ens visiti i per aquest motiu les Enramades són una festa tan important per a nosaltres”.

Festa antiga

La tradició d’enramar els carrers passa de pares a fills des de fa ja més de 600 anys quan els veïns engalanaven els seus carrers per a rebre a la processó del Corpus. En realitat s’ha trobat documentació des del segle XII.

Els actes

L’entitat Amics de les Enramades de Sallent són els encarregats d’organitzar la part més espectacular i diferenciadora de la festa, l’enramada dels carrers. En concret els carrers engalanats són la de Sant Bernat, Embotits, Clos, Verge de Fussimanya, cós, plaça de la Verdura, Sant Esteve, Plaça Joan Vilaseca, Unió, Àngel Guimerà i la plaça de la Vila.

A tot aquest circuit l’acompanya un complet programa d’actes que inclou concerts, sardanes, balls de gegants, teatre, puntaires i moltes altres activitats

Carles Jòdar
Periodista de La Vanguardia i cap de comunicació de mengemBages

Sallent – GuiaManresa

Programa enramades 2013 (AJ Sallent)