L’Ajuntament de Manresa presenta el actes de commemoració del tricentenari de la Guerra de Successió

Nota de premsa  – 2013-05-20  Cultura

La commemoració comença amb un dels fets històrics més transcendents per Manresa: la crema de la ciutat per part de les tropes borbòniques el 13 d’agost de 1713 i acabarà a finals del 2014. El programa, organitzat conjuntament amb diverses institucions i entitats de la ciutat inclou actes de caire institucional, científic i de cultura popular amb la voluntat d’aconseguir una àmplia difusi ó.

L’any 2013 s’inicia a Manresa la commemoració del tricentenari de la Guerra de Successió. En el marc d’aquesta commemoració, institucions, entitats i investigadors han considerat d’interès ampliar el coneixement que es té d’aquest període per posar en relleu un dels episodis històrics de més transcendència per a la ciutat de Manresa i la comarca del Bages i fer-ne una àmplia difusió.

L’Ajuntament de Manresa ha impulsat la preparació d’un programa d’actes amb la col·laboració d’historiadors, institucions i entitats. D’aquesta manera, Manresa es suma a les accions que es desenvoluparan a nivell comarcal i nacional i que, des de la Generalitat de Catalunya, es van presentar el programa el passat 27 d’abril.

Els detalls del programa han estat presentats avui pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; per la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado; per l’historiador i membre de la Comissió per la commemoració de la Guerra de Sucessió a Manresa, Francesc Serra; i el director escènic de l’espectacle L’Incendi de Manresa, Antoni Fornells. Els han acompanyat també altres membres de la comissió organitzadora.

Joan Calmet ha destacat “la potencialitat d’un programa que vol donar relleu a un efemèride important per a la ciutat com és aquesta commemoració”.  Per al regidor de Cultura, “Catalunya torna a ser, com aleshores, en una cruilla i torna a viure amb l’esperança d’aconseguir els nivells de sobirania que el país necessita”. Calmet ha volgut destacar que “Manresa s’identifica amb la celebració d’aquests actes que estem preparant. És per això que vull agrair la feina de la comissió d’estudiosos i la gran implicació de la societat civil perquè sigui una commemoració molt lluïda”.

Per la seva part, Francesc Serra ha fet un breu resum dels fets històrics  que van passar a Manresa fa tres-cents anys “que aleshores era de les 5 o 6 ciutats més grans de Catalunya”. Serra ha explicat que “a Manresa les tropes borbòniques van cremat 522 cases”. Per l’historiador navarclí, “aquests fets que van succeir el 13 d’agost de 1713 van ser dels més dramàtics de la història de Catalunya”.

Al seu torn, Adriana Delgado, ha valorar positivament “la suma d’esforços de tots els municipis per organitzar aquests actes” i ha destacat “l’acte institucional que es farà a Manresa el dia 6 de juliol per posar en valor la commemoració. La presidenta del Consell Comarcal ha volgut ressaltar la participació important de pobles com Cardona, Moià, Talamanca, Castelbell i el Vilar i Sallent “que també van ser protagonistes de fets importants al 1714”.

Per acabar, el director escènic de l’espectacle l’Incendi de Manresa, Toni Fornells, ha donat els detalls del gran acte que tindrà lloc el 6 de juliol a la Plaça Major i que “comptarà amb gairebé 500 voluntaris, amb representacions teatrals, dansa, castellers, música, corals i foc” que  intentaran reviure els fets i “ajudar a entendre com Manresa i els manresans van viure i sentir aquells moments tan tràgics per la ciutat”.

Objectius generals del programa

L’objectiu principal del programa és el de commemorar, és a dir fer memòria, d’aquest episodi de la història per tal de donar-la a conèixer a tota la ciutadania com a història comuna i, així, contribuir a crear complicitats i fomentar la identificació i la cohesió de la comunitat amb un passat com& uacute;.

El programa per a la commemoració dels 300 anys de la Guerra de Successió a Manresa es fonamenta en tres eixos:

Programa institucional: activitats destinades a què, des de l’ajuntament de la ciutat i les organitzacions ciutadanes, es doni el relleu necessari a l’efemèride a nivell local. Per altra banda, la ciutat s’adhereix a la commemoració nacional que s’impulsi des del Parlament i el Govern de la Generalitat i a les iniciatives que s’impulsin entre els municipis de la comarca i de la Catalunya central.

Programa de recerca: en el marc de la commemoració, la ciutat vol aprofundir en el coneixement d’aquest període històric i impulsar accions en favor de la recerca històrica, la revisió historiogràfica i la difusió del coneixement a l’entorn de la Guerra de Successió i de l&rsq uo;època moderna.

Programa de divulgació: s’impulsen actuacions de divulgació de la commemoració entre el públic en general per incrementar el coneixement de la pròpia història i per a fomentar la identificació i la valoració del passat compartit per la comunitat. Per això es promouen actes i materials de caràcter participatiu, formatiu o lúdic.

El conjunt de les accions que es faran a Manresa es desenvoluparan entre el mes de juliol de 2013, quan es commemorarà els 300 anys de l’incendi de Manresa per part de les tropes borbòniques, i el 18 de setembre de 2014, quan farà el tricentenari de la capitulació de Cardona.

Les accions previstes :

6 de juliol: L’Incendi de Manresa

La primera acció programada és un acte institucional i un espectacle al carr er per commemorar l’incendi de Manresa.

El 13 d’agost de 1713 un gran exèrcit borbònic comandat pel general José de Armendáriz i pel Conde de Montemar, amb ordres expresses del generalíssim borbònic Duque de Pópuli, va incendiar la ciutat de Manresa. Prop de la meitat de la ciutat va quedar afectada per aquest incendi. L’acció va representar una clara voluntat d’exemplificar la repressió estenent el terror per tal d’obtenir la submissió pacífica dels pobles de la Catalunya central i va motivar que moltes poblacions es passessin a l’obediència de Felip V. L’incendi es produïa tres setmanes més tard d’iniciar-se el setge de Barcelona i va ser el principal exemple de repressió i de barbàrie contra la societat civil catalana.

Atesa la transcendència d’aquests fets, des de Manresa es vol prendre la commemoració de l’incendi de la ciutat com un dels moments principals del programa d’accions i se li vol donar rellevància també a nivell comarcal i nacional. Per això l’acte s’organitza conjuntament amb el Consell Comarcal del Bages i comptarà amb la màxima representació del Govern de la Generalitat.

L’acte institucional es farà al Saló de Sessions amb uns parlaments inaugurals i amb la presència de representants de la Generalitat de Catalunya, del Consell Comarcal del Bages i dels ajuntaments de la comarca.

A continuació hi haurà un espectacle al carrer que recrearà escènicament la crema de la ciutat i el context històric del moment en una acció teatral i musical que comptarà amb la participació dels Miquelets de Catalunya, la Festa barroca de Cardona, la Comissió 18 de setembre de Cardona, el Conservatori Municipal de Músic a de Manresa i persones de la major part de les entitats corals de dansa, teatre, i cultura popular i tradicional de Manresa. L’objectiu és dur a terme un espectacle coral, basat en la participació activa d’entitats i persones de Manresa i el Bages.

6 de juliol de 2013: Itinerari de la ciutat cremada

En ocasió del tricentenari de l’incendi de Manresa també es crearà un itinerari per la ciutat cremada. S’instal·laran quatre plaques en llocs emblemàtics, plaques que han estat proposades i finançades per la Fundació Independència i Progrés, i un tòtem informatiu que formarà part de la Ruta 1714 que organitza i finança el Museu d’Història de Catalunya per tot Catalunya.

El punt de partida de l’itinerari serà al Museu Comarcal de Manresa, a la sala de l’exposició permanent del barroc on s’explica la Guerra de Successi&oa cute;. Aquest espai serà adequat amb uns elements explicatius nous i una nova disposició de les peces.

A partir d’aquests elements, es faran uns itineraris guiats, el primer dels quals es farà el mateix dia 6 de juliol com a acte inaugural i es repetirà durant la Festa Major, amb la col·laboració d’Òmnium Bages i els Miquelets de Catalunya. Després seran dinamitzats per l’Oficina de Turisme de Manresa.

Juliol 2013: Dossier Monogràfic

Per aquest moment també està prevista la producció de materials de difusió a través de la premsa local. Concretament Regió 7 proposa l’edició d’un dossier monogràfic que sortiria en aquestes dates en relació amb l’incendi de Manresa i la Guerra de Successió.

Octubre 2013: Conferència pel Dia de la Seu

Per la celebració del Dia d e la Seu, l’Associació d’Amics de la Seu ha preparat una conferència amb el títol “El barroc a la Seu: art i societat” i una visita guiada especial per la Seu Barroca. Cal tenir en compte que la Seu va ser escenari principal dels fets.

Octubre-novembre 2013: Aula de cultura

Per la tardor, el Centre d’Estudis del Bages, en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, prepara una Aula de Cultura centrada en els fets de la Guerra de Successió que impartiran els especialistes Adrià Cases i Francesc Serra.

Març de 2014: Jornada “Manresa en època moderna: temps de guerres, temps de barroc”

De cara a l’any vinent, el mes de març es farà una jornada sobre la Manresa en temps del barroc, amb les aportacions d’historiadors, historiadors de l’art, arquitectes i des d’altres disciplines per aportar major coneixement de la ciutat en aquests segles pel que fa al context històric i social, però també artístic, urbanístic, institucional, religiós, etc. Les aportacions de les jornades i de les diferents conferències organitzades al llarg de la commemoració es recolliran en una publicació que es vol presentar a finals del 2014. Aquestes jornades s’organitzen conjuntament des de l’Arxiu Comarcal del Bages i el Museu Comarcal de Manresa i amb les entitats que formen part de la comissió impulsora de la commemoració.

Abril-juny de 2014: Exposició “La Guerra de Successió a Catalunya”

Entre els mesos d’abril i juny hi haurà una exposició al Centre Cultural sobre la Guerra de Successió. És una exposició itinerant produïda pel Museu d’Història de Catalunya que haurà estat a Cardona i després vindrà a Manresa. L’ex posició s’oferirà al públic en general i a tots els centres educatius de la ciutat i comarca com a activitat didàctica principal.

Mentre estigui instal·lada aquí, es farà un cicle de conferències de presentació de llibres publicats recentment sobre el tricentenari del 1714 -biografies, tesis, novel·les, àlbums il·lustrats, etc.- pel qual es comptarà amb alguns dels autors. Aquest cicle té la col·laboració d’Òmnium Bages, de les Biblioteques de la ciutat i del Consell Comarcal del Bages.

Agost de 2014: Actes per la Festa Major

En el marc de la Festa Major del 2014 es vol donar rellevància temàtica a la commemoració de la Guerra de Successió amb algunes actuacions que comptaran amb la presència dels Miquelets de Catalunya i amb el Grup de dansa Cor de Catalunya, amb l’espectacle &ldq uo;1714: Diari d’una esperança”.

Setembre-octubre 2014: Cicle Pessics de Saviesa

A la tardor del 2014, com a aportació des de fora de la historiografia, el cicle Pessics de Saviesa es centrarà en els conceptes d’estat i nació. Aquest cicle s’organitza al Centre Cultural el Casino.

Octubre 2014: Conferència pel Dia de la Seu

El 2014, s’ha programat pel Dia de la Seu la conferència “La Seu i la guerra de Successió”, sobre els fets del 1714 a la Seu, que serà impartida per Francesc Serra. En l’acte es farà també un homenatge a la figura del Comte d’Eck, que té sepultura al claustre de la Seu.

Novembre de 2014

Per tancar el programa d’activitats, es proposa una actuació musical de música del barroc en el context de la Guerra de Successió. Encara està per concretar però podria comptar amb entitats musicals de la ciutat.

Altres accions previstes

Cal dir que per la Commemoració de la Diada nacional de Catalunya, cada any es farà alguna acció a la ciutat, però de moment no s’ha previst una activitat local especial per tal de poder participar en accions d’abast comarcal o nacional

També s’han elaborat uns materials didàctics centrats en la ciutat i comarca que s’ofereixen als centres educatius i que es podran trobar per internet en webs de caràcter local i nacional. Aquests materials han estat preparats per una comissió de professors amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics del Bages.

I des de la Biblioteca el Casino i la Biblioteca Ateneu Les Bases es preparen unes guies de lectura i clubs de lectura relacionats amb publicacions sobre la Guerra de Successió, així com es proposa f er alguna hora del conte amb aquesta temàtica.

Accions de divulgació

Totes les accions es difondran a través d’internet, amb un espai específic en el web de l’Ajuntament de Manresa i a través del web que prepara el Consell Comarcal i que aglutinarà tots els actes, propostes i recursos que s’oferiran a la comarca amb motiu del tricentenari de la Guerra de Successió. També se’n farà difusió a través de les xarxes socials i de diferents materials de fulleteria adients a cada proposta.

Participació:

Comissió organitzadora:

Per a la programació de les accions de commemoració, l’Ajuntament de Manresa va impulsar la creació d’una comissió organitzadora que es va constituir el mes de desembre de 2010 i fa les funcions d’assessorament i de promoció de les accions a desenvolupar. Està formada per les entitats que treballen activament en la recerca i la promoció de la història i el patrimoni de la ciutat i per persones especialistes en aquest període històric: els Amics de la Seu de Manresa amb Jordi Rodó, el Centre d’Estudis del Bages amb Jaume Serra i Ignasi Cuadros, Òmnium Bages amb Joan Vilamala, i els historiadors Adrià Cases, Francesc Serra i Lluís Ferran Toledano. També en formen part la tècnica de patrimoni de l’Ajuntament de Manresa, el director del Museu Comarcal de Manresa i el director de l’Arxiu Comarcal del Bages.

Participació d’institucions, entitats i persones:

Per al desenvolupament de cadascuna de les accions es compta també amb l’important suport de les altres institucions del territori, com són el Consell Comarcal del Bages, la Generalitat de Catalunya -a través del Gabinet Tècnic de Presidència, el Comissariat del Tricentenari, la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional i els Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central-, així com la Diputació de Barcelona, i amb la inestimable participació activa de moltes entitats i persones a títol individual de la ciutat.

El desenvolupament de les principals accions s’està fent amb la participació dels Amics de la Seu de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages, Òmnium Bages i la Fundació Independència i Progrés i amb la implicació activa dels historiadors Adrià Cases, Francesc Serra i Lluís Ferran Toledano.

També hi treballen l’Arxiu Comarcal del Bages, el Museu Comarcal de Manresa, l’Oficina de Turisme, la Biblioteca el Casino, la Biblioteca Ateneu Les Bases i el Conservatori Municipal de Música de Manresa.

Pel que fa a l’espectacle L’Incendi de Manresa, aquest no seria possible sense la col·laboració entusiasta de:
-Miquelets de Catalunya
-Festa barroca de Moià
-Comissió 18 de setembre de Cardona
-Manresa de Festa
-Xàldiga i Tabalers de Xàldiga
-Casal Cultural Dansaires manresans i els Trabucaires de Manresa
-L’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages
-Colla castellera Tirallongues
-Geganters de Manresa i grallers
-Casal Cultural Dansaires manresans
-Agrupació Cultural del Bages – Esbart Manresà
-Grup de Dansa Cor de Catalunya
-Tradiball-en dansa
-Orfeó Manresà
-Capella de Música de la Seu
-Coral Eswèrtia
-Coral Font del Fil
-Coral Parroquial del Poble Nou (Sant Josep)
-les Aules de teatre del Kursaal,
-Casal Familiar Recreatiu- Els C arlins
-L’Espantall
-Grup escènic Nostra Llar
-Col·lectiu Jueus de l’Aixada

Un programa obert a compartir:

Aquest programa queda obert i l’Ajuntament de Manresa ofereix la col·laboració a totes les entitats i institucions d’àmbit local i comarcal que impulsin accions per la commemoració dels 300 anys de la Guerra de Successió, per tal de promoure la commemoració a tots els nivells.

La voluntat final és la de compartir amb tota la ciutadania el coneixement i el record d’un passat històric que ens és comú i que té una gran transcendència en els moments que vivim actualment com a nació.

Per a més informació:
Ajuntament de Manresa-Regidoria de Cultura: 938753410
Guerradesuccessio@ajmanresa.cat