El músic i activista cultural sallentí Jordi Fàbregas rep el premi Bages de Cultura 2016

El músic i activista cultural sallentí Jordi Fàbregas rep el premi Bages de Cultura 2016

jordi_fabregas_i_canadell

El dia 25 de novembre, a les vuit del vespre, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, es farà l’acte de lliurament del 34è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany s’atorga a Jordi Fàbregas i Canadell (Sallent, 1951).

Músic i activista cultural, participa en la fundació del grup de cançó i poesia La Roda, a Manresa (desembre de 1967), on coincideix amb músics, cantants i poetes del Bages i Berguedà, entre els quals Miquel Estrada i Ton Rulló, amb qui crea el grup Coses, el 1973. És fundador de l’orquestra l’Harmònica Brava (1979) i també dels grups de folk La Murga (1980) i Primera Nota (1987).

El 1990, amb Artur Blasco, Isidre Pelàez i Eduard Casals, crea El Pont d’Arcalís, per divulgar la cançó tradicional dels Pirineus.

El 1988 impulsa el Festival Tradicionàrius, el 1990 participa en la fundació de TRAM (Associació Cultural per la Tradició Musical) i el 1993 crea el CAT Centre Artesà Tradicionàrius, del qual ha estat director fins a l’actualitat. És creador i director de la formació musical Ministrils del Camí Ral, que agrupa quaranta músics per acompanyar la imatgeria durant les festes de la Mercè.

Ha compost temes amb textos propis i de poetes com Josep Fàbregas, Màrius Torres, Miquel Martí i Pol o Miquel Desclot i ha enregistrat setze discos, el darrer dels quals Així s’encenen al vent, amb el grup Coses i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, presentat a la fira Mediterrània d’enguany.

Ha treballat en l’organització de festivals, entre els quals la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa (1988-1999 i 2001), i ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Música (1991), el Premi Nacional de Cultura Popular (1995) i la Medalla d’Honor de Barcelona (2006).

Al marge de la seva faceta de músic i compositor, el jurat ha valorat de manera destacada el seu vessant d’activista cultural, especialment la intensa feina de divulgació i normalització de la música popular i tradicional catalana.

Els premis Lacetània 2016, als quals han optat una trentena de treballs, ja tenen guanyadors 

El dia 25 de novembre, a les vuit del vespre, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, es farà l’acte de lliurament dels premis Lacetània 2016 i del 34è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany s’atorga a Jordi Fàbregas i Canadell  (Sallent, 1951). 

Més informació al web d’Òmnium Bages